Shang Shung Institute

Το Διεθνές Ινστιτούτο Σάνγκ Σούνγκ Θιβετανικών Σπουδών

 Το Διεθνές Ινστιτούτο Σάνγκ Σούνγκ Θιβετανικών Σπουδών (Ι.Σ.Σ.) είναι ένας διεθνής μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που επιδιώκει να διευρύνει την κατανόηση του κόσμου σχετικά με τον παραδοσιακό πολιτισμό του Θιβέτ. Σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας της, η διατήρηση αυτής της πλούσιας και εξαιρετικής κουλτούρας είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι διατρέχει πραγματικό κίνδυνο να εξαφανιστεί.

Η αποστολή του Ινστιτούτου Σάνγκ Σούνγκ είναι η εμβάθυνση της γνώσης και της κατανόησης των πολιτιστικών παραδόσεων του Θιβέτ στις θρησκευτικές, ιστορικές, φιλοσοφικές, καλλιτεχνικές, ιατρικές και κοινωνικές τους πτυχές, προκειμένου να συμβάλει στην επιβίωση και τη διαφύλαξη αυτού του πολιτισμού.

Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων ομάδων και ατόμων, διατηρώντας έτσι ζωντανές τις βασικές αξίες αυτών των παραδόσεων.

Το Ινστιτούτο Σάνγκ Σούνγκ ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1989 από τον Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου, και εγκαινιάστηκε το 1990 από την Α. Α. τον 14ο Δαλάι Λάμα. Έκτοτε, παρακλάδια του Ι.Σ.Σ. έχουν συσταθεί στη Βόρεια Αμερική, την Αυστρία, την Βρετανία, την Ρωσία και την Αργεντινή, τα οποία συνεργάζονται από κοινού προωθώντας όλες τις πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό.

Το Ι.Σ.Σ. αναπτύσσει και υποστηρίζει προγράμματα σε διάφορες χώρες, τα οποία περιλαμβάνουν την μετάφραση, την δημοσίευση και την αρχειοθέτηση Θιβετανικών κειμένων, την διοργάνωση και παρουσίαση διεθνών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για να μοιραστεί και να διατηρηθεί η Θιβετανική κληρονομιά, καθώς και επίσημα προγράμματα σπουδών στις Θιβετανικές τέχνες και τις επιστήμες.

 “Το Ινστιτούτο Σάνγκ Σούνγκ υπάρχει για τη διατήρηση του πολιτισμού του Θιβέτ και για να μεταφράσει τα Θιβετανικά βιβλία  σε Δυτικές γλώσσες. Μέσω του Ινστιτούτου Σάνγκ Σούνγκ προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για να διασφαλιστεί η επιβίωση και η κατανόησή του Θιβετανικού πολιτισμού.

Το Σάνγκ Σούνγκ, στο όνομα του Ινστιτούτου, αντικατοπτρίζει την προέλευση του πολιτισμού και της ιστορίας του Θιβέτ – το οποίο ήταν γνωστό ως μια μεγάλη αυτοκρατορία  σε όλη τnν Ανατολή και η μελέτη του Σάνγκ Σούνγκ είναι εξαιρετικά σημαντική, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη μεγάλη αρχαιότητα, τη μοναδική φύση και την οικουμενική σημασία του πολιτισμού του Θιβέτ, το παρελθόν του, καθώς και το παρόν του.”

(Καθ. Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου Ρίνποτσε, Ιδρυτής του Ινστιτούτου Σάνγκ Σούνγκ).

Αρχειοθήκη Πολυμέσων

Η διατήρηση και η ανάπτυξη ενός μεγάλου αρχείου πολυμέσων είναι ένας κύριος στόχος του Ινστιτούτου Σάνγκ Σούνγκ στην Ιταλία. Το αρχείο του Ι.Σ.Σ. περιέχει μια τεράστια βιβλιοθήκη από βιβλία στη Θιβετανική γλώσσα, καθώς και ηχογραφήσεις κάθε διδασκαλίας ή διάλεξης,  που ο Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου έχει δώσει από το 1976.

Η βιβλιοθήκη, με περισσότερα από 4.000 χειρόγραφα βιβλία του Θιβέτ, είναι μία από τις σημαντικότερες εξειδικευμένες βιβλιοθήκες στη Δύση.

Το ιταλικό παρακλάδι του Ινστιτούτου Σάνγκ Σούνγκ επίσης καθιστά προσιτές τις διδασκαλίες του Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου μέσω live webcast.

Σχολή Ιατρικής του Θιβέτ

Η μελέτη της παραδοσιακής θιβετιανής ιατρικής, ένα από τα αρχαιότερα  και αδιάλειπτα εφαρμοζόμενα θεραπευτικά συστήματα στη γη, είναι το επίκεντρο του Ινστιτούτου Σάνγκ Σούνγκ στη Βόρεια Αμερική, που ιδρύθηκε το 1994. Τα επιτεύγματα του περιλαμβάνουν: μια εκτενή βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών πόρων με θέμα τον πολιτισμό του Θιβέτ, ένα επιτόπιο και online βιβλιοπωλείο γεμάτο με ύλη επάνω στον Θιβετανικό Πολιτισμού και στις Διδασκαλίες Τζοκτσέν του Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου και πολλά δημόσια προγράμματα και μαθήματα Πολιτισμού & Τέχνης του Θιβέτ.

Το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα της σχολής μέχρι σήμερα είναι το τετραετές  πρόγραμμα της θιβετανικής ιατρικής που γίνεται στην αγγλική γλώσσα, με βάση  τη διδακτέα ύλη των παραδοσιακών ιατρικών σχολών του Θιβέτ.

Όντας το πρώτο του είδους του στη Δύση, αυτό το μάθημα γίνεται στο Conway  της Μασαχουσέτης και ολοκληρώνεται σε μία τελική πρακτική άσκηση στην Θιβετανική Ιατρική Ακαδημία  στο Πανεπιστήμιο Qinghai στην Xining της Κίνας.

Το τετραετές πρόγραμμα Παραδοσιακής θιβετανικής ιατρικής στοχεύει να εκπαιδεύσει τους γιατρούς στην αρχαία παράδοση της θιβετανικής ιατρικής, σύμφωνα με τα πρότυπα του Θιβέτ.

Η σημασία και το δυναμικό του 4-ετούς προγράμματος αντικατοπτρίζεται επίσης σε ένα άλλο στόχο του Ινστιτούτου: τις επίσημες ενέργειες αίτησης αδειοδότησης έτσι ώστε να συμμορφωθεί το Τετραετές Πρόγραμμα Παραδοσιακής Θιβετανικής Ιατρικής με τους επίσημους κανονισμούς αδειοδότησης, σύμφωνα με το Συμβούλιο Παιδείας της πολιτείας της Μασαχουσέτης. Με άλλα λόγια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αίτησης αδειοδότησης θα επιτρέψει την λειτουργία της σχολής ως “μεταλυκειακή ιδιωτική σχολή”. Μόλις ληφθεί η άδεια αυτή, η ελκυστικότητα του 4-ετούς προγράμματος θα αλλάξει ριζικά: όχι μόνο θα ανταποκριθεί στο προσωπικό ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά θα τους φέρει πολύ πιο κοντά σε μια πραγματικά νόμιμη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Μεταφραστικό Πρόγραμμα Κα-τερ

Το Μεταφραστικό Πρόγραμμα Κα-τερ (όπου Κα-τερ είναι σύντμηση των Κάμα (bkama), της αδιάλειπτης δηλαδή κειμενικής παράδοσης  από Δάσκαλο σε μαθητή  και Τέρμα (gterma) της παράδοσης των εξ αποκαλύψεως κειμένων) είναι το επίκεντρο του Ινστιτούτου Σανγκ Σουνγκ στην Αυστρία. Στόχος του η μελέτη και η έρευνα στη γλώσσα του Θιβέτ. Το έργο αυτό περιλαμβάνει μια ειδική κατάρτιση για μεταφραστές από τα Θιβετανικά, καθώς και την πρωτοβουλία να μεταφραστούν αρχαία κείμενα του Τζοκτσέν σε δυτικές γλώσσες. Σκοπός αυτού του μοναδικού έργου είναι να εξασφαλίσει σωστές και ακριβείς μεταφράσεις των κειμένων του Τζοκτσέν, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μοναδική σοφία τους.

Σχετικά με το Μεταφραστικό Πρόγραμμα Κα-τερ ο Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου δήλωσε:

“Προκειμένου να εξοικειωθεί με τη μοναδική γνώση των αρχαίων δασκάλων του Θιβέτ, θα πρέπει κανείς να κατανοήσει τις γραφές και τα πολύτιμα κείμενα και να τα καταστήσει προσιτά για τις μελλοντικές γενιές σε Δυτικές γλώσσες σε μια ακριβή και σωστή μετάφραση. Το Μεταφραστικό Πρόγραμμα Κα-τερ είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματικά ελπίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για αυτόν τον τομέα θα υποστηρίξουν αυτό το έργο, άμεσα ή έμμεσα, και θα συνεργαστούν με τις διάφορες πτυχές του. Είστε πραγματικά ευπρόσδεκτοι να συνεργαστείτε για αυτό το έργο!”

Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

Το  Ινστιτούτο Σάνγκ Σούνγκ διοργανώνει τακτικά μαθήματα, σεμινάρια και εκδηλώσεις που σχετίζονται με όλες τις πτυχές του πολιτισμού του Θιβέτ. Οι επίσημοι κύκλοι μαθημάτων εκπαιδεύουν τους μαθητές μας στη μελέτη των αρχαίων τεχνών και επιστημών του Θιβέτ, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, της γλώσσας, και της παραδοσιακής Θιβετανικής ιατρικής. Προωθούνε επίσης, ανεπίσημες εκδηλώσεις με στόχο την εισαγωγή του κοινού στον πολιτισμό του Θιβέτ. Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις τους έχουν προωθηθεί σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Οι Εκδόσεις Σανγκ Σουνγκ

Ο οίκος “Εκδόσεις Σανγκ Σουνγκ” (Shang Shung Edizioni) ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1983 με αποστολή την δημοσίευση των διδασκαλιών του Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου Ρίνποτσε και άλλων Δασκάλων που ανήκουν στην παράδοση του Θιβετανικού Βουδδισμού. Το 2006 ο Εκδοτικός Οίκος συγχωνεύεται με το Διεθνές Ινστιτούτο Σανγκ Σουνγκ Θιβετανικών Σπουδών.

Η εκδοτική δραστηριότητα καλύπτει τόσο τη μετάφραση των κειμένων του Θιβέτ από καταρτισμένους μεταφραστές, εξασφαλίζοντας έτσι ακριβή αντιστοιχία με την αρχική έννοια, όσο και τη μεταγραφή και μετάφραση των προφορικών διδασκαλιών που έδωσε ο Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου Ρίνποτσε στα διεθνή κέντρα της Κοινότητας Τζοκτσέν και αλλού. Αυτή η δραστηριότητα παράγει εκδόσεις μεγάλου ενδιαφέροντος τόσο για τους ασκητές του Ντάρμα, όσο για και το ευρύ κοινό, μαζί με μια σειρά από κείμενα αφιερωμένα στις ειδικές μεθόδους του Τζοκτσέν που προορίζονται μόνο για ασκητές. Οι Εκδόσεις Σανγκ Σουνγκ, σε συνεργασία με την Διεθνή ΕκδοτικήΕπιτροπή (International Publication Committee, IPC) της Κοινότητας Τζοκτσέν, ελέγχει συστηματικά όλες τις μεταφράσεις των έργων του Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου Ρίνποτσε στις διάφορες γλώσσες. Μαζί, το Ινστιτούτο Σανγκ Σουνγκ, ο εκδοτικός οίκος και η IPC εγγυώνται ότι όλες οι δημοσιεύσεις πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα και εξασφαλίζουν την προστασία όλων των πτυχών των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου είπε για τις μεταφράσεις:

“Αν θέλετε να έχετε μια κατανόηση του Τζοκτσέν, τότε χρειαζόμαστε τα πρωτότυπα βιβλία και ιδιαίτερα, αν στο μέλλον θέλετε να διδάξετε και να διατηρήσετε αυτή τη μετάδοση, θα πρέπει να μελετήσετε και να εφαρμόσετε τα πρωτότυπα κείμενα.. Δεν αρκεί να ακολουθήσετε έναν δάσκαλο και να ακούσετε τι λέει, αν και αυτό μπορεί να είναι καλό για σας εάν ασκηθείτε, για την πραγμάτωσή σας. Ωστόσο, αν είσαι ασκητής, θα πρέπει επίσης να σκεφτείς για το αύριο και για τους άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, όταν κάνουμε άσκηση λέμε από την αρχή ότι ασκούμαστε για το όφελος όλων των όντων. Αλλά πώς θα τα ωφελήσουμε, εάν δεν διδάσκουμε και δεν διατηρούμε τις Διδασκαλίες για το μέλλον; Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος για τον οποίο πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τα πρωτότυπα βιβλία του Τζοκτσέν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.”

Το Ινστιτούτο Σάνγκ Σούνγκ δημοσιεύει επίσης τη διμηνιαία εφημερίδα της Διεθνούς Κοινότητας Τζοκτσέν “The Mirror”. Πρόσφατα, οι Εκδόσεις Σανγκ Σουνγκ έχει επεκταθεί, αποκτώντας έδρες στην Αργεντινή και τη Ρωσία.

http://www.shangshunginstitute.org/

Comments are closed.