Κοινότητα Τζοκτσέν

Το 1976 ο Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου άρχισε να δίνει διδασκαλίες Τζοκτσέν σε μια μικρή ομάδα από Ιταλούς φοιτητές με τους οποίους ίδρυσε την Κοινότητα Τζοκτσέν. Εκείνη την εποχή το Τζοκτσέν ήταν σχεδόν άγνωστο στη Δύση και αυτός ήταν ο πρώτος που θα μετέδιδε αυτή τη διδασκαλία με τρόπο που να την καθιστά προσιτή σε δυτικούς μαθητές μέσα στις συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Το 1981 ίδρυσε το Merigar (me ri sgar), την πρώτη ιταλική έδρα της Κοινότητας Τζοκτσέν, στο Arcidosso της Τοσκάνης και το 2011 η Κοινότητα Τζοκτσέν συγκεντρώθηκε από όλο τον κόσμο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 30ης επετείου “The Joy of Being Here” (“Η χαρά του να είσαι εδώ”).  Καθώς το ενδιαφέρον για τις διδασκαλίες του μεγάλωσε, ο Ρίνποτσε αφιερώθηκε στη διάδοση του Τζοκτσέν και την ίδρυση “Γκαρ”, έδρες της Κοινότητας Τζοκτσέν, η οποία αναπτύχθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Η Κοινότητα Τζοκτσέν αποτελείται από όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να ασκηθούν στις διδασκαλίες Τζοκτσέν και όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν γίνει μέλη, δίνοντάς της μια εντελώς διεθνή διάσταση.

Οργάνωση της Κοινότητας  Τζοκτσέν

Η οργάνωση της Κοινότητας πηγάζει κατευθείαν από το όραμα του Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου: τα Γκαρ {sgar, μέρη συγκέντρωσης – τα μεγαλύτερα κέντρα) και τα Λινγκ (ling, νησιά ή τόποι – τα μικρότερα κέντρα) αποτελούν ένα μεγάλο Μάνταλα (dkyil khor, κύκλος) που ενώνει τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Συμβολικά το Μάνταλα αντιπροσωπεύει το Σύμπαν, όπως αυτό  γίνεται αντιληπτό από το άτομο και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέρη όπου η εφαρμόζεται η διδασκαλία. Στο όραμα του Μάνταλα δεν υπάρχουν ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ ή εντός των διαφόρων Γκαρ ή των κλάδων, αλλά μόνο μία σχέση σύμπραξης και συνεργασίας.

Γκαρ στο Θιβέτ σημαίνει «Καταυλισμός» και είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις κατασκηνώσεις των νομάδων. Ένα Γκαρ έχει μια πολύ συγκεκριμένη έννοια, σύμφωνα με τον Τσόγκιαλ Νάμκαϊ Νόρμπου Ρίνποτσε: είναι ένα μέρος όπου κάποιοι ασκητές ζουν και εφαρμόζουν την άσκηση στην καθημερινή ζωή, συνεργαζόμενοι και δουλεύοντας μαζί, καθώς και ένα μέρος όπου το «πνεύμα» των Διδασκαλιών του Τζοκτσέν πρέπει πάντα να είναι παρόν, γιατί αυτό είναι το κέντρο από όπου όλη του η ενέργεια αναπτύσσεται και διαδίδεται, όπως είναι η καρδιά στο ανθρώπινο σώμα.

Τα Γκαρ είναι: Το Μέριγκαρ για την Ευρώπη (Δυτικό Μέριγκαρ στην Ιταλία και Ανατολικό Μέριγκαρ στη Ρουμανία), Τσέγκιαλγκαρ (tse rgyal sgar) για τη Βόρεια Αμερική (Ανατολικό Τσέγκιαλγκαρ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και Δυτικό Τσέγκιαλγκαρ στη Baja του Μεξικού), το Τάσιγκαρ (bkra shis sgar) για τη Νότια Αμερική (Βόρειο Τάσιγκαρ στη Βενεζουέλα και Νότιο Τάσιγκαρ στην Αργεντινή) και Νάμγκιαλγκαρ (rnam rgyal sgar) για την Ωκεανία (Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία) και το Κούνζανγκ γκαρ (kun bzang sgar) που ενώνει τους  ασκητές από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Λετονία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Τα Γκαρ συνδέονται με τα Λινγκ, τα οποία σχηματίζουν τον πυρήνα της Κοινότητας. Πολλά από τα Λινγκ βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις (όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Νέα Υόρκη και η Μόσχα).

Comments are closed.