Τσόγκυαλ Νάμκαϊ Νόρμπου

O Τσόγκυαλ Νάμκαϊ Νόρμπου γεννήθηκε στο Ντέργκε του Ανατολικού Θιβέτ το 1938. Όντας παιδί ακόμα, είχε αναγνωριστεί ως  μετενσάρκωση του μεγάλου Δασκάλου του Τζοκτσέν  Άτζομ Ντρούκπα  (1842-1924) και αργότερα επίσης, από τον δέκατο έκτο Κάρμαπα ως μετενσάρκωση του Σάπντρουνγκ Νγκάουανγκ Νάμγκυαλ (1594-1651), του πρώτου Νταρμαράτζα του Μπουτάν.

Ενώ ήταν ακόμα έφηβος ολοκλήρωσε το αυστηρό πρόγραμμα των παραδοσιακών μελετών, έχοντας λάβει διδασκαλίες από μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της εποχής. Το 1955 γνώρισε τον Τσανγκτσούπ Ντόρτζε (1826-1961), κύριο δάσκαλο του Τζοκτσέν, του οποίου ο τρόπος ζωής και ο τρόπος της διδασκαλίας τον ενέπνευσε βαθιά.

Το 1960, μετά από την υποβάθμιση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης στο Θιβέτ, μετακόμισε στην Ιταλία μετά από πρόσκληση του  γνωστού οριενταλιστή Καθηγητή Giuseppe Tucci. Εκεί, συνέβαλε στο να δώσει ένα συγκεκριμένο ερέθισμα για τη διάδοση του πολιτισμού του Θιβέτ στη Δύση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εργάστηκε στο IsMEO (Ινστιτούτο για τη Μέση & Άπω Ανατολή) στη Ρώμη και αργότερα, από το 1962 έως το 1992, δίδαξε Θιβετανική και  Μογγολική γλώσσα και λογοτεχνία στο Istituto Universitario Orientale της Νάπολης. Τα ακαδημαϊκά έργα του αποκαλύπτουν μια βαθιά γνώση του πολιτισμού του Θιβέτ και την ακλόνητη αποφασιστικότητα για να διατηρηθεί την εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά του Θιβέτ ζωντανή και πλήρως προσβάσιμη.

Έχοντας διδάξει Γιάντρα Γιόγκα  στη Νάπολη για αρκετά χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Τσόγκυαλ Νάμκαϊ Νόρμπου άρχισε να δίνει διδασκαλίες Τζοκτσέν, παρατηρώντας ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη Δύση. Το 1981 ίδρυσε το πρώτο κέντρο της Κοινότητας Τζοκτσέν στο Arcidosso της Τοσκάνης. Με τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν γίνει μέλη της Κοινότητας Τζοκτσέν. Κέντρα έχουν δημιουργηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, στη Λατινική Αμερική, στη Ρωσία και στην Αυστραλία.

Το 1988 ο Τσόγκυαλ Νάμκαϊ Νόρμπου ίδρυσε  την ASIA (Σύνδεσμος για τη Διεθνή Αλληλεγγύη στην Ασία), μια μη-κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται κυρίως στην κάλυψη των εκπαιδευτικών και ιατρικών αναγκών του πληθυσμού του Θιβέτ.

Το 1989 Chögyal Namkhai Norbu ίδρυσε το Ινστιτούτο Σανγκ Σουνγκ (Shang Shung Institute), το οποίο έχει το καθήκον της διαφύλαξης του πολιτισμού του Θιβέτ, με την προώθηση και τη διάδοση του.

Ακόμα και σήμερα, ο Τσόγκυαλ Νάμκαϊ Νόρμπου συνεχίζει να ταξιδεύει συνεχώς σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ομιλίες και καθοδηγώντας απομινώσεις που παρακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι.

Πρόγραμμα Δασκάλου 2016

Το νέο πρόγραμμα του δασκάλου 2011-2012 Continue reading

Διδασκαλίες μέσω Webcast

Για να συνδεθείτε με τα live Webcasts που ... Continue reading

Comments are closed.